Szánj pár percet a következő cikkre, jól összefoglalja az év eleji változásokat

Mire figyelj vállalkozóként 2021. januárban?

Összeszedtem pár fontosabb feladatot, amire figyelned kell vállalkozóként 2021. januárban.Vállalkozás 2021

Számlázási szabályok változása 2021

Már a magánszemélyek és a külföldiek felé kiállított számlákat is online jelenteni kell a NAV felé. Ennek a legegyszerűbb módja, ha online számlázó programot használsz. Sőt, ha könyvelő vagy, továbbra is teljesen ingyen használhatod majdnem az összes funkciót. 

Amennyiben még nem regisztráltál a NAV online számla rendszerében, itt találsz hozzá segítséget.

Nagyon fontos, hogy nem szűnt meg a kézi számlatömbtovábbra is lehet használni, de ezekről a számlákról is online adatszolgáltatást kell benyújtani a NAV felé, azaz kétszer írod meg a számlákat, egyszer a számlatömbben, aztán meg a NAV online felületént, úgyhogy kb. semmi értelme, de lehet használni. 

Nyugtákat nem kell online jelenteni és továbbra is lehet használni, ha magánszemély részére állítod ki.

Ha magánszemély részére állítasz ki számlát, TILOS elkérni az adóazonosítószámát. A számlázó programok pontosan tudják, hogy a kiállított számlából milyen adatok mehetnek és milyen adatok nem mehetnek be az online adatszolgáltatás során.

2021. március 31-ig még nincs szankció, ha nem mennek be online a magánszemély és a külföldi felé kiállított számlák.

Megszűnt a SZAMLAZO és a PTGSZLAH

2021.01.04-től nem kell beküldeni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt, ha számlázó programot használsz.

2021.01.04-től nem kell beadni a PTGSZLAH nyomtatványt, ha pénztárgép helyett számlát állítasz ki.

Kata 2021

2021. január 15-ig törli a NAV a második katádat, ha nem választottál 2020.12.31-ig, hogy melyikben szeretnél a továbbiakban katás lenni.

Ha katás vagy, írásban tájékoztatnod kell a partnereidet erről, és ha már nem vagy katás, akkor arról is. Többféle változat kering, hogy elég-e e-mailben vagy postán kell feladni. Őszintén, nem tudom, hogy ki az, aki felad pl. 50 levelet – mert éppen katás könyvelő – az összes partnerének, ráadásul ajánlottan, hogy nyoma legyen. Ha e-mailen elküldöd a tájékoztatót, és megkéred, hogy írásban válaszoljon, hogy tudomásul vette és ezt elmented, talán elég lehet. Erről nem ír a törvény, hogy kötelező a visszaigazolás és szankció sincs benne. Éljen az adminisztráció csökkentés! Ha mégsem jó ez a megoldás, akkor szólni fogunk. Amúgy megszűnt a postai normál tértivevény, már csak elektronikusan lehet tértivevényesen levelet feladni.

Ha esetleg 2020.12.31-én a tartozásod meghaladta a 100.000 ft-ot és nem kértél részletfizetést, akkor várhatóan 2021. januárban kapsz majd egy határozatot arról, hogy kiraktak a katából. Ha még a határozat jogerőre emelkedéséig befizeted a tartozást, akkor mégsem tesznek ki a katából.

Továbbra is havonta javasolt az adófolyószámla leellenőrzése, ehhez itt találsz segítséget.

Ha már nem vagy katás, ne felejtsd el a kiállított számláidról levenni a kisadózó megnevezést.

Ha esetleg áfás lettél, változik az adószámod, ezt is írd át a számláidon és kötelező a vállalkozói bankszámla is ilyenkor.

Ha katásként volt olyan számlád, amit még 2020-ban állítottál ki, de nem fizették ki 2020.12.31-ig, de 2021. januárban már igen, akkor bizony erre a számlára már vonatkozik a kapcsoltsági és a 3 millió ft-os kata szigorítási szabály.

Kata bevallás – van, akinek hamarabb kell leadni

Ha esetleg több helyen voltál kisadózó, amit nem lehet 2021.01.01-től, és az egyik vállalkozásodban megszűnt a kata adózási mód lehetősége – tehát egyáltalán nem katás a vállalkozás -, akkor a megszűnés esete miatt a kata bevallást 30 napon belül le kell adnod.

Ez arra az esetre nem vonatkozik, hogy ha pl. a katás egyéni vállalkozásod mellett egy katás Bt-ben is kisadózó voltál, de  már nem vagy itt kisadózó (mert pl. munkaviszonyos lettél a Bt-ben), viszont a Bt. maradt katás. Tehát ha a Bt. már nem katás 2021.01.01-től, akkor kell a kata bevallás 30 napon belül és könyvvizsgálói jelentés is szükséges a nyitó adatok ellenőrzéséhez. Közzétételre nincs szükség.

Kata bankszámlaszám

A havi normál katát továbbra is oda kell utalni, ahová eddig, viszont létrehoztak egy új bankszámlaszámot arra, hogy ha 40%-os plusz kata adó fizetési kötelezettséged keletkezett kapcsolt vállalkozás esetén, vagy 3 millió ft-ot meghaladó bevételed van egy katás vállalkozástól.

Iparűzési adó katásként

Ha 2020-ban nem érted el a 2,5 millió ft-os adóalapot, és az adott önkormányzatnál van mentesség, akkor 2021.01.15-ig le kell adni az iparűzési adóbevallást, hogy megkapd a mentességet. Már a NAV felé kell benyújtani a nyomtatványt.

Iparűzési adó 50%

Csökken a kis- és középvállalkozások számára az iparűzési adó 1%-kal. Azért hívják ipa felezőnek, mert eddig max. 2% volt az iparűzési adó, és ez most max. 1% lesz meghatározott esetekben.

2021.02.25-ig ezt jelezni kell a NAV felé, ha jogosultak vagyunk rá, de még nincs rá nyomtatvány. Katásokra is vonatkozik.

Minimálbér 2021

Sajnos nem tudjuk még a 2021-es minimálbért, nem is emlékszem ilyen esetre, de hát ez van, akkor a 2020-assal számolunk továbbra is. Ehhez itt találsz segítséget.

Nyilatkozat a levont adóelőlegről

Ha van alkalmazottad, akkor 2021.01.31-ig át kell adni a részére a 2020-as évben megszerzett jövedelme után levont adót és járulékot tartalmazó összesítőt, az M30-as nyomtatványt. 

Adóváltozások 2021

Kata változások

Szigorítás a kapcsolt vállalkozástól és az egy partnertől szerzett 3 millió ft feletti bevétel után.

Kiva változások

11%-ra csökkent a kiva. Ha nem sikerült eldöntened, hogy kivás legyél vagy sem, bármelyik hónapban beléphetsz a kivába.

Áfabevallás-tervezet – eÁfa

2021. júliustól a NAV készít áfa bevallási tervezet. Mivel ez egy izgalmas téma, erről külön cikkben fogunk írni.

Kötelező elektronikus fizetési lehetőség

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

Azaz, aki pénztárgép használatára kötelezett, annak kötelező biztosítani az elektronikus fizetési lehetőséget 2021.01.01-től. Akik pénztárgép használata helyett számlát állítanak ki, nekik is kötelező az elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani.

Egy állásfoglalás szerint azoknak a masszőröknek, akik pénztárgép helyett számlát állítanak ki, nem kötelező az elektronikus fizetés lehetőség biztosítása.

„A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Ker. tv.) 2021. január 1-jétől hatályos 5/F. §-a kimondja, hogy a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

 A Rendelet 1. § (1) bekezdése alapján nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik az adóalanyok az 1. mellékletben meghatározott tevékenységük során. Az 1. mellékletben felsorolt TEÁOR’08 ágazati besorolás szerinti tevékenységek között szerepelnek kiskereskedelmi, vendéglátási és szolgáltatásnyújtási tevékenységek is.

A kereskedő fogalmát a Ker. tv. 2. § 11. pontja határozza meg, mely szerint kereskedő az, aki kereskedelmi tevékenységet folytat. Ezen szakasz 9. pontja alapján kereskedelmi tevékenységnek minősül a kis-, illetve nagykereskedelmi tevékenység, valamint a kereskedelmi ügynöki tevékenység. A 13. pont szerint kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is.

Fentiek szövegszerű értelmezéséből adódóan a Rendelet 1. mellékletében meghatározott tevékenységet folytató adóalanyok közül a kiskereskedelmi és a vendéglátási tevékenységet folytató adóalanyoknak – mint kereskedőknek – kell biztosítaniuk a fogyasztók számára az elektronikus fizetés lehetőségét. A szolgáltatásnyújtást – mint például a levelében említett fizikai közérzetet javító szolgáltatást (masszőr), vagy a gépjármű-javítási, karbantartási (autószerelő) tevékenységet – végző adóalanyokat ezen kötelezettség nem terheli.

…adóhatóság kizárólag általános adójogi kérdésekben ad tájékoztatást, a levelében feltett, az elektronikus fizetés technikai megvalósítására vonatkozó kérdése azonban nem minősül annak. Javasoljuk, hogy erre irányuló kérdésével kapcsolatban keresse meg a Magyar Kereskedelmi Kamarát, tekintettel arra, hogy a Ker. tv-ben foglaltak értelmezése az ő hatáskörükbe tartozik.”

Minél több állásfoglalásra lenne szükség, hogy egyértelmű legyen, kell-e a szolgáltatóknak is biztosítani a kötelező elektronikus fizetési lehetőséget.

Forrás: https://www.billingo.hu/blog/olvas/mire-figyelj-vallalkozokent-2021-januarban

Oszd meg másokkal is