A könyvelés nem adócsalás

Sokan gondolják, hogy a könyvelő feladata az, hogy átalakítsa, eltüntesse, megmásítsa a számokat. Ha újra elolvassuk ezeket a szavakat, akár egy bűvészre is gondolhatnánk. Sajnos ez a kép él az emberek fejében, pláne ezt a friss vállalkozóknál tapasztalom. Tegyünk rendet, ismerjük meg a valóságot.

A könyvelők, a könyvelői szakma a törvényi szabályozás miatt jött létre és létezik. Feladatunk elsősorban megfelelni a törvényi jogszabályokban előírt kötelezettségeknek. Ahogy egy törvény is több száz vagy akár ezer oldalt tesz ki, úgy az abban meghatározott könyvelői előírások is terjedelmesek.

Például csak azért, hogy megfeleljünk a regisztrált mérlegképes könyvelő és a regisztrált adótanácsadó minősítéseknek, minden évben 24 óra igazolt jelenléttel, kötelező óraszámú továbbképzésen kell részt vennünk – és ezek csak a törvényi változásokról szólnak.

Aztán ahány ügyfél, annyi kérdés. Nem tudhatunk mindent fejből, nem találkozhattunk minden esettel életünkben – gondoljunk csak a digitális világ gyorsan fejlődő dolgaira, pl. webshop könyvelése –, ezért a könyvelők nagy része specializálódik területekre, szakmákra, de még így is, napi szinten egyeztetünk egymással, szakmai fórumokkal, illetve a NAV-val, hogy az elkészített bevallások NAV és törvényállóak legyenek.

Mindezek után mondhatjuk magunkról, hogy könyvelők vagyunk, és állunk készen a feladat ellátására.

Amikor megkapjuk egy ügyféltől a havi könyvelési anyagot, akkor szembesülünk azzal, hogy az ügyfél hogyan költötte a cég pénzét, hogyan állította ki a számlákat, mi mindenről kért számlát. Amikor elkezdjük ezt feldolgozni, a törvényileg nem megfelelő tételeket jelezzük feléjük. Ilyenkor bukkan fel a címben írt dolog, amiről sajnos azt kell mondjam, hogy a többség azt gondolja, valójában ez a feladatunk, azaz hibás tételek és a keletkezett adó eltüntetése.

Ki kell ábrándítsak mindenkit, ez nem könyvelői feladat, ezt úgy hívják adócsalás, ami büntetendő.

Hiába a sok tudás, ha minden szempontból meg kell felelnünk a törvényeknek, az előírásoknak, a szabályoknak. A lehető legtöbb, amit tehetünk, hogy mindig naprakészen tartjuk a tudásunkat, és minden esetben alaposan végiggondoljuk, mi az, amit ügyfeleinknek levonhatunk és elszámolhatunk, majd ezt a lehető legalaposabban, határidőre elvégzünk.

Havi több órányi beszélgetést töltünk azzal, hogy ezekről a tételekről kvázi oktatjuk ügyfeleinket. Ez természetes folyamat, nekik is meg kell ismerniük és tanulniuk, hogy mit és hogyan lehet és kell elszámolni. Ezek a beszélgetések az adózási szempontból lehető legjobb megoldás megtalálásáról szólnak. Aztán ezek alapján a megfelelő bevallások elkészítése, beküldése, archiválása következik. Miután ezen a száraz, szinte kizárólag adminisztratív részen is túl vagyunk, dőlhetünk hátra az adott hónapban.

Ez a könyvelés, azaz a keletkezett, termelt bevételek, adatok, pénzek, Forintok megfelelő formába öntése, alakítása, majd ezek megfelelő időben és a megfelelő helyre, a megfelelő módon történő beküldése, validálása. Minden további dolog manipuláció és csalás, ami hidd el nekem kedves olvasó, előbb-utóbb visszaüt, és csak problémát okoz.

Oszd meg másokkal is