Revolut Bank: olvasd el milyen előnyökkel és hátrányokkal jár

Szeptember vége óta banki licensz alapján is üzemel a Revolut Magyarországon, így azon ügyfelek számára is megnyílt a szolgáltás használatának lehetősége, akik eddig azért ódzkodtak tőle, mert nem látták biztosítottnak, hogy viszontlátják-e megtakarításaikat egy esetleges csőd esetén. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogyha kicsekkolunk a hazai bankrendszerből, akkor milyen lehetőségeink lesznek, ha hitelt vagy államilag támogatott otthonteremtési konstrukciókat szeretnénk igénybe venni.

Szeptember végén érkezett a hír, hogy a Revolut Magyarországon is elkezdte használni európai banki licenszét. Ez azért volt jó hír a neobank ügyfeleinek, mert innentől nem kellett izgulniuk, hogy mi lesz a számlájukon tartott pénzzel, ha becsődölne a szolgáltató. Az európai banki licensz miatt ugyanis 100 ezer euróig (kb. 36,6 millió forint) biztosítva van a számlájukon tartott pénz.

A váltás egyébként nem vonatkozott minden hazai ügyfélre, csak azokra, akik az applikációban kezdeményezték azt, ám a beállítás csupán néhány kattintást igényelt, és aki még nem tette meg, annak továbbra is nyitva áll a lehetőség.

A bejelentéskor a hazai betéteket garantáló Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) figyelmeztetett, hogy mivel a Revolut nem hazai, hanem litván banki engedély alapján szolgáltat a hazai ügyfeleknek, ezért az ott elhelyezett pénzekért nem az OBA, hanem a litván betétbiztosító, a Deposit and Investment Insurance szavatol – így pedig, a banki engedély esetleges elvesztése vagy csőd esetén nem lehet majd magyarul ügyeket intézni, csupán litván nyelven vagy angolul.

De mi van, ha hitelt vagy állani támogatást szeretnék?

Az esetleges csődnél sokkal kevésbé elméleti helyzet, hogy mi történik akkor, ha valaki teljes mértékben kilép a magyar bankrendszerből – azaz egyszerűen bezárja a hazai bankszámláját –, a Revolut-számláját kezdi el bankszámlaként használni, ugyanakkor hitelt vagy államilag támogatott otthonteremtési konstrukciót szeretne igényelni.

Mielőtt bárki bezárná a magyar bankszámláját, érdemes átgondolni, hogy ez jó ötlet-e. A Revolutnál ugyanis sem hitelek, sem pedig a hazai bankoknál igényelhető állami otthontermetési támogatások nem érhetőek el, így felmerül a kérdés, hogy a hazai bankok piaci hitelek igénylésekor, illetve államilag támogatott konstrukciók (például CSOK, az MNB-s zöld hitel, otthonfelújítási hitel) igénylésénél

  • elfogadják-e, ha egy ügyfél revolutos bankszámlakivonatot nyújt be illetve
  • tudnak-e revolutos számlára hitelt folyósítani, figyelembe véve, hogy ott nem elég magát a bankszámlaszámot megadni utaláskor, hanem a közlemény rovatba el kell helyezni a revolutos ügyfél egyedi azonosítóját?

Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg az összes nagyobb hazai pénzintézetet.

Budapest Bank

A Budapest Bank nem fogad el revolutos bankszámlakivonatot, ahogy jelzáloghitelt sem folyósít revolutos bankszámlára.

Erste Bank

Az Erste Banknál a Pénzcentrum megkeresésére közölték: jelenleg nem fogadják el a revolutos bankszámlakivonatot, ugyanakkor mérlegelik annak a lehetőségét, hogy ezen a gyakorlaton változtassanak. Hitelek folyósításánál pedig elvárják, hogy az ügyfelek rendelkezzenek az Erste Banknál vezetett számlával, amelyre a hiteleket folyósítják, vagyis folyósításhoz a revolutos számlát nem tudják elfogadni.

Gránit Bank

A Gránitnál a revolutos bankszámlakivonatot elfogadják, jelzáloghitelek folyósítása viszont a banknál megnyitott folyószámlára történik (amely havidíjmentes). A banknál érdeklődésünk kapcsán megjegyezték, hogy tapasztalataik szerint a Revolutnál számlát nyitók zömmel külföldi utalásokra használják a bankszámlájukat.

K&H Bank

A K&H Banknál azt közölték a Pénzcentrummal, hogy amennyiben a revolutos kivonat teljesíti a K&H számlakivonatoknál előírt feltételeit, akkor elfogadják azt. A folyósított hitelösszeg átutalása Revolut-os számlára pedig egy banki technikai számla segítségével lehetséges, az egyedi azonosító elhelyezése az ügyfél által adott megbízás alapján történik.

MKB Bank

Az MKB Banknál a mindenkori igénylési feltételeknek megfelelően elfogadható a Revolut által kiadott bankszámlakivonat, ugyanakkor revolutos számlára nem tudnak hitelt folyósítani.

OTP Bank

Az OTP Banknál annyit közöltek a kérdésekkel kapcsolatban, hogy a hitelek folyósítása az ügyfél OTP Banknál vezetett számlájára történik (kivéve a hitelkiváltásokat, ami ugye a Revolutnál nem fordul elő), így azt nem tudtuk meg, hogy egy revolutos bankszámlakivonatát elfogadják-e igényléskor.

Raiffeisen Bank

A Raiffeisennél azt közölték lapunkkal, hogy a revolutos bankszámlakivonatot nem fogadják el és oda hitelt sem tudnak folyósítani.

Takarébank

A Takarékbanknál elfogadják a revolutos bankszámlakivonatot, amennyiben az megfelel a bankszámlakivonatokkal kapcsolatos követelményeknek. Hitelfolyósítással kapcsolatban közölték, hogy a bank általában az ügyfél nevére szóló magyarországi számlára (vagy a bank által rendelkezésre bocsátott hitelnyilvántartó technikai számlára) folyósít, ahonnan az ügyfél saját maga elutalhatja a pénzét bárhova. Hozzátették:

A kérdésünkben megfogalmazott helyzet – tehát, hogy revolutos számlára utaltak volna hitelt – még nem fordult elő a pénzintézetnél.

UniCredit Bank

Az Unicreditnél közölték: jelenleg nem fogadják el a revolutos számlakivonatot és nem folyósítanak hitelt Revolut-számlára.

Ők kaszálhatnak igazán nagyot a szárnyaló forinton: megéri most átváltani a megtakarításokat?

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/hitel/20211117/csunya-buko-johet-a-revolutosoknak-hetkoznapi-szolgaltatastol-eshetnek-el-1119395#

Oszd meg másokkal is