Még 2023 van

A cím nem tévedés. Lehet, hogy 2024-et írunk, mégis, ahogy körülnézek az asztalomon, mindenfelé 2023-as dátum szerepel. Aki könyveléssel foglalkozik, annak az idő eltolódik – valahogy úgy, mint az 1917-es októberi forradalom, amit novemberben tartottak.

Ez a zárás miatt van, amihez az év végi számlákat és bankkivonatokat januárban, februárban, néha márciusban kapjuk meg. Ennek az oka főként az év végi hajtás, amikor a cégek az utolsó feladatokat és rendeléseket is még kipréselik magukból, majd jön a karácsony, némi lazítás, aztán elkezdődik az új év, ami szintén lefoglalja őket.

Ebben az időszakban nehezebb a kapcsolattartás, akadozik a kommunikáció, ami persze érthető, ettől még meg kell kapnunk a teljes könyvelési anyagot. Persze ahogy haladunk a feldolgozással, úgy derülnek ki elmaradások, hiányosságok, ami tovább lassítja a zárást, amit csak akkor tudunk elkezdni, amikor minden számla és bizonylat könyvelésre került.

Bár a cégek beszámolójának elkészítési határideje minden év május 31-e, az ügyvezetők és tulajdonosok, minél előbb látni szeretnék az előző évi eredményüket, azaz egy paradoxon, rajtunk pedig egy nyomás alakul ki, a minél később megkapott számlák alapján, minél előbb mérleget kellene készítenünk.

Az időcsapdán kívül természetesen a mindennapi feladatok is jelen vannak, az idén érkező új ügyfelek regisztrációja zajlik ilyenkor, illetve 20-án, mint minden hónapban ÁFA volt, az év első hetei leginkább ezekkel a teendőkkel teltek.

Tessék, megint csörög a telefon, felveszem, egy új cég szeretne velünk könyveltetni. Megbeszéljük a fontosabb dolgokat, időpontot egyeztetünk, és visszatérek a 2023-as évhez.

Nem egyszerű. Mire végzünk, kint 25 fok lesz.

Még 2023 van
Oszd meg másokkal is